Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Aandacht op afstand

Aandacht op afstand is één van de tips die mijn collega vorige week toelichtte in haar artikel ‘Help alleenstaanden de dag door’. Geschreven in het kader van de Coronamaatregelen waardoor we voorlopig niet bij ouders, opa en oma, oude oom of tante en/of kwetsbare anderen op bezoek kunnen. In deze blog mijn eigen ervaring met aandacht op afstand.

1. Aandacht op afstand is noodzakelijk

Deze tip is bruikbaar voor de contacten met een groot deel van mijn (oudere) klanten. De huidige  situatie stelt mij eveneens voor de vraag en uitdaging hoe hier mee om te gaan. Want hoewel het verstandig is elkaar fysiek niet te ontmoeten, is het tegelijkertijd zo hard nodig om in contact te zijn. Om praktische zaken te kunnen regelen zoals een boodschap of een doktersbezoek of om dringende zaken te regelen zoals een (levens-)testament of – en misschien juist wel – dat praatje over hoe het gaat, waar iemand zich zorgen over maakt en wat iemand nodig heeft. Dat praatje is, wat we voorheen zo vanzelfsprekend face to face voerden, in deze tijd niet langer vanzelfsprekend.

2. Maar hoe?

De vraag die mij vooral bezig hield was hoe ik op een goede manier op afstand kan communiceren met iemand met dementie, iemand die niet goed kan praten vanwege spraakproblemen en/of een mobiel of tablet niet (alleen) kan bedienen. Een telefoontje met de zorginstelling bleek de oplossing. Al gauw had ik een tweetal afspraken staan om te face-timen of om via Whats-app video te bellen met behulp van een zorgmedewerker. Beide cliënten hadden nog niet eerder op deze manier gecommuniceerd waardoor de start even onwennig was. Maar hoe bijzonder vonden zij het om mij en zo elkaar op afstand te kunnen zien én spreken.

3. Verrassend!

Wat was dat verrassend leuk! Met een van mijn cliënten ben ik zelfs met tablet door mijn tuin gelopen omdat ze zo van planten houdt. Ik heb haar laten zien wat ik zoal in de tuin heb staan en zij kon ze grotendeels benoemen. Ze vond het geweldig! Het was haar eerste digitale uitje. Zo heeft ze een inkijkje gekregen in mijn ‘tuinleven’, heb ik weer nieuwe plantennamen geleerd en zijn we dichter bij elkaar gekomen terwijl we op afstand waren. Mooi om dit zelf zo te ervaren en te zien hoe de gesprekken op deze manier een lichtpuntje kunnen zijn in deze voor hen lastige tijd. Kortom, mocht u het nog niet geprobeerd hebben, doe het, het geeft afleiding en het brengt een ieder echt zoveel dichter bij elkaar!

Tot slot: heb je hulp nodig om contact te blijven houden, neem dan contact op met een Cretio Partner in de buurt. We zijn namelijk praktisch ingesteld en helpen je graag!