Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Als het nest leger wordt

We zitten aan tafel. Ze heeft zojuist koffie ingeschonken en presenteert er een grote koek bij. ‘We moeten wel blijven genieten van de kleine dingen, wat jij?’ zegt ze met een knipoog.

Ze is 82, zo weet ik uit ons eerdere telefoongesprek, maar ze oogt nog behoorlijk kwiek.
‘Ik wandel graag en kom ook nog regelmatig in de sportschool,’ vertelt ze en schiet in de lach als ze de verbazing op mijn gezicht ziet. ‘Fitness en bodypump, dat lukt nog aardig hoor, daar blijf je fit door. En ik lees veel, dat houdt de hersens alert.’

Haar kinderen, inmiddels volwassen, zijn stuk voor stuk uitgevlogen en wonen in het buitenland. Haar echtgenoot is een aantal maanden geleden overleden. Hij was erg ziek geweest en het was fijn om hem in die jaren thuis te hebben kunnen verzorgen, vertelt ze.  Totdat ze zelf was gevallen en het niet meer kon, het werd te zwaar. Gelukkig was het verpleegtehuis bij haar om de hoek, zodat ze iedere dag bij haar echtgenoot op bezoek kon.

        ”Fitness en bodypump, dat lukt nog aardig hoor, daar blijf je fit door”

‘Mijn kinderen maken zich zorgen, nu ik alleen ben. Ze wonen te ver weg om me bij te kunnen staan als ik hulp nodig heb. Ze willen zeker weten dat ik goed voor mezelf zorg en op iemand kan terugvallen.’
Daarom zit ik hier nu aan tafel. Als vertrouwenspersoon, iemand die de zaken voor haar kan regelen als ze dat zelf niet meer kan. Iemand die haar belangen kent en deze ook behartigt. Ze heeft het in samenspraak met haar kinderen zo bepaald.

Samen brengen we haar leven in kaart in een LevensDossier en leggen een en ander vast in een Levenstestament. Ze geeft aan wat haar wensen zijn, en wat ze graag geregeld wil zien. Ze vertelt veel en met het uur groeit mijn respect voor deze bijzondere vrouw die me met een aanstekelijk soort humor door haar leven leidt. Het samenzijn voelt voor mij als een bijzonder cadeau en ik ben blij haar vertrouwenspersoon te mógen zijn.

En het is fijn dat ze nu nog zelf haar kinderen kan bellen om te vertellen dat die met een gerust hart hun leven elders kunnen leven. ‘Hier op het nest is alles goed geregeld,’ constateert ze tevreden.