Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Behoefte aan sekszorg bij ouderen nodig?

Als ik bij meneer binnen kom, krijg ik meteen een grote glimlach. “Ik ben zo blij”, vertelt hij. Natuurlijk ben ik nieuwsgierig waarom en ik vraag hem dan ook wat hem zo blij heeft gemaakt. “Het bezoek van gisteren, van I.”, zegt hij enthousiast.

Sinds kort krijgt meneer af en toe bezoek van een dame van FleksZorg. Een organisatie die sekszorg biedt voor ouderen en/of mensen met een beperking of een chronische ziekte. Intimiteit als je geen partner meer hebt en op hoge leeftijd bent, is niet vanzelfsprekend terwijl het wel als een belangrijke levensbehoefte kan worden ervaren. Voor meneer was dit zeker het geval. Begrijpelijk, want het verlangen naar liefdevolle aanraking verdwijnt niet per definitie bij het klimmen der jaren. Gelukkig was deze behoefte van meneer goed bespreekbaar binnen het verpleeghuis waar hij woont en werd er vlot actie ondernomen.

        ”Georganiseerde intimiteit/seks, hoe zou dat zijn?”

En nu komt I. dus regelmatig op bezoek. Meneer moest in het begin wel even wennen, want georganiseerde intimiteit/seks, hoe zou dat zijn? Inmiddels kent hij de seksverzorgende wat beter en dat maakt dat hij steeds meer kan ontspannen en genieten. Deze contacten doen hem zichtbaar goed. Hij straalt weer en staat zelfs positiever in het leven. Hoe mooi is dat!

Voor mij was deze ervaring daarom een aansporing om het onderwerp ook met een aantal andere klanten te bespreken. Hoewel het voor mij voorheen geen taboe was, was het ook geen onderwerp om als vanzelfsprekend aan te kaarten. En dat geldt voor veel professionals, zo lees ik in de verschillende artikelen die hierover zijn geschreven. Maar nu ik heb gezien wat het voor iemand kan betekenen, maak ik dit onderwerp eerder bespreekbaar. Al is het natuurlijk altijd even puzzelen op welk moment en op welke manier dit het beste kan worden besproken. Heel fijn dat diverse websites daarbij handvatten geven. Durft u het gesprek ook aan?