Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Daar hangt Marijke!

Arie wijst naar het grote witte hart dat boven de deur van zijn werkkamer hangt. Van gips of steen denk ik, met een fotootje van Marijke in het midden, omgeven door talloze kleine hartjes. Arie pakt een stoel, haalt het van de muur en geeft het aan mij. En dan onthult hij wat ik vasthoud: de as van zijn vrouw Marijke, vermengd met gips en water, gegoten in een hartvormige mal en uitgehard tot het hart dat ik in mijn handen heb. 64 jaar waren ze getrouwd, elkaars maatje, totdat Marijke een paar maanden geleden plotseling overlijdt, na een ongelukkig val in huis.

Arie moet wennen aan het alleen zijn en ik luister geboeid hoe hij zich schikt in de situatie. Hij brengt de tijd door door met zijn handen bezig te zijn. Voor het hart met Marijkes as heeft hij de mal uit een oude hartvormige bonbondoos gebruikt en heeft er meteen een touwtje in verwerkt zodat hij het op kan hangen. Na het uitharden heeft hij het wit geverfd en er een fotootje van Marijke erin geplakt, met haar naam, geboortedatum en datum van overlijden erbij.

“De verhalen van de bijzondere handwerkkunst van Marijke komen los.”

Arie zorgt goed voor zichzelf en doet z’n huishouden, ook als de huishoudelijke hulp er is voor de wat zwaardere klusjes. Kweekt tomaatjes voor het raam en heeft zijn oude hobby, knipkunst weer opgepakt. Ik krijg de map op schoot met alle knipsel die hij in de loop der jaren heeft gemaakt, stuk voor stuk kunstwerkjes. De afbeeldingen op de kaarten die hij vorige maand kreeg bij zijn 90e verjaardag heeft hij uitgeknipt en gerangschikt tot een vrolijke collage.

We lopen naar de markt en staan al kletsend een tijd in de rij bij de viskraam voor de kibbelingen; die eten we thuis samen op, zijn hoofdmaaltijd voor deze dag met een flinke portie zelfgemaakt fruitcompote. De verhalen van de bijzondere handwerkkunst van Marijke komen los. Daarna  gaan we naar zijn werkkamer om de gegevens in zijn digitale kluis MijnLevensDossier door te lopen en te actualiseren, een klusje waarvoor ik jaarlijks langskom. En dan wijst Arie me op het grote witte hart dat boven de deur hangt: zijn Marijke.

 

Zomaar een voorbeeld van de bijzondere ontmoetingen die wij als Cretio Partners hebben in ons werk als vertrouwenspersoon. Wilt u ook graag een overzicht van uw belangrijke zaken en uw nalatenschap regelen? Neem vrijblijvend contact op met onze Regionale Cretio Partners die u vragen graag beanwoorden en hulp bieden bij het opstellen en uitvoeren van uw LevensDossier.