Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Geen onkruid maar stoepplanten

Stoepplantjes

Wel naar buiten, maar nog niet op vakantie? Kijk eens om je heen en ontdek wat er groeit tussen stoeptegels en langs het trottoir. Laat je inspireren door enthousiaste botanische stoepkrijters en kijk op een andere manier naar wat er vlak voor je neus groeit en bloeit. Straks hoef je helemaal niet meer op vakantie!

Veel mensen zien planten tussen de stoeptegels als onkruid, maar veel van deze plantjes zijn eigenlijk hartstikke belangrijk. Hortus Botanicus Leiden is daarom in Nederland de botanisch stoepkrijten rage gestart. Veel van deze plantjes zorgen namelijk voor verkoeling in de steden en zijn een belangrijke voedingsbron voor bijen. Met deze rage hopen ze dat mensen de plantjes niet langer als onkruid zien maar als stoepplantjes. Door wilde stadsplantjes te laten staan wordt de biodiversiteit gestimuleerd.

Het botanisch stoepkrijten, met stoepkrijt de naam bij plantjes schrijven, is een geweldige manier om passanten op planten te wijzen die tussen tegels, langs het trottoir, op muren en kades groeien. Met een stuk krijt trekt de botanisch stoepkrijter een eerbiedige kring om de plant, zet er een pijl bij en schrijft de soortnaam ernaast: akkerdistel, herderstasje, gehoornde klaverzuring. De hardcore plantenkenner post ook nog een foto op Instagram met de hashtag #botanischstoepkrijten.

Het Parool van 3 juli 2020 heeft een artikel aan dit onderwerp besteed.
Op de website van Hortus Botanicus Leiden vind je veel informatie over stoepplantjes, onder meer een printbare poster met stoepplantjes per maand.

Nu iedereen nog veel rond het eigen huis actief is vanwege Corona, biedt het plantenkenners de mogelijkheid anderen te helpen en het geeft passanten een interessante nieuwe kijk op hun eigen omgeving en het helpt kinderen om plezier te krijgen in planten.

Ken je iemand in je omgeving die hier zelf plezier aan zou beleven: maak ze attent op dit artikel. En weet dat partners van Cretio graag bijspringen met een helpende hand of duwtje in de rug…..