Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Help alleenstaanden de dag door

Kun jij tijdens de coronacrisis ook minder of helemaal niet meer langsgaan bij je ouders, opa en oma, oude oom of tante, buurtjes voor wie je een oogje in het zeil houdt? Zien zij nog alleen maar de vier muren waar tussen ze zitten? Zijn zij daarom meer alleen en op zichzelf aangewezen en knaagt dat aan je? Dan hebben wij deze 4 praktische tips voor jou.

1. Vraag en geef suggesties

Ga er, zolang dat nog toegestaan is, samen met hen voor zitten en vraag wat zou helpen om de tijd door te komen. (Luister-)Boeken? Tijdschriften? Puzzels? Een muzieklijst maken en samen luisteren? Handwerken? En denk mee hoe ze bijvoorbeeld aan tijdschriften kunnen komen en hoe je een muzieklijst kunt maken. Belangrijk is dat je ze op weg helpt en het mogelijk maakt.

2. Gericht TV kijken

En vraag eens wat zij op TV zouden willen zien. De meeste zenders hebben hun pakket gratis uitgebreid, de keuze aan programma’s is enorm. Of willen ze liever films, series, entertainment, shows uit de oude doos zien? Je zult verbaasd zijn wat je allemaal kunt terugvinden. Kijk bijvoorbeeld eens bij ONS, dé tv-zender voor mensen die nostalgie een warm hart toedragen.

3. Bestaande mogelijkheden uitbreiden

Zijn ze gewend om een tablet te gebruiken? Laat hen dan eens zien hoe ze op YouTube nog meer films of serie terug kunnen zien die heel lang geleden op TV waren. Of wissel persoonlijke digitale video’s en foto’s uit en zorg dat ze op de tablet/computer komen te staan. Schaf een Google Chromecast of Apple TV aan, sluit hun TV daar op aan en ze kunnen vanaf de tablet alles wat ze maar willen op hun televisiescherm bekijken. Deze kunnen bewust bekeken of als diavoorstelling op de achtergrond  aangezet worden.

4. Aandacht op afstand

En dan tot slot: stuur een kaartje, een brief, of laat kinderen dat doen. Of bel gewoon even iedere dag. Aandacht, dat wordt altijd zeer op prijs gesteld!

Zomaar wat tips om mensen te helpen de tijd met verstrooiing door te komen. Je moet er wel wat extra tijd in stoppen om het echt te laten werken, met geduld, herhaling en zo overzichtelijk mogelijk. Woon je zelf ver weg of heb je niet genoeg tijd om dit goed te doen? Er is altijd een Cretio Partner in de buurt, we zijn namelijk heel erg praktisch ingesteld en helpen je graag!