Het aantal scheidingsaanvragen stijgt in deze coronatijd. Een scheiding zet je hele leven op zijn kop, omdat alles waaraan je gewend was veranderd. Naast het regelen van allerlei praktische zaken zit je in een roller coaster van emoties om mee om te gaan. Hoe verwerk je een scheiding?
Niemand gaat een verbintenis aan vanuit de verwachting ook weer te scheiden. Toch hoort het bij de top 3 van ingrijpende life events. Afgezien van het emotionele aspect levert een scheiding behoorlijk wat juridische, financiële, fiscale en praktische haken en ogen, zowel op korte als op lange termijn. De taken en rollen die voorheen door u beiden vervuld werden moet u nu alleen op zich nemen. .Welke taken wilt u uitbesteden? Op wie kunt u leunen, nu u er alleen voor staat?
Het verwerken van de emoties van de scheiding wordt wel eens vergeleken met het beklimmen van een steile berg. Verschillende websites geven hierover advies, zoals bijvoorbeeld de website over ‘eerste hulp bij scheiding’ en ‘omgaan met verdriet’ van ‘nieuwe stap’. Een andere website geeft 7 tips om weer gelukkig te worden na de scheiding en de site ‘bedrock’ put uit een boek met de titel ‘cursus scheiden voor beginners’ over hoe om te gaan met verdriet. De website van de rijksoverheid geeft tips om de praktische kanten van de scheiding te regelen.
1. De vijf fases van het verwerkingsproces
De rouwcurve van Elisabeth Kübler-Ross heeft vijf fases omschreven die de meeste mensen geheel of gedeeltelijk doorlopen om na een verdrietige ervaring weer tot rust te komen. Het doorlopen van deze fasen neemt meestal een langere periode in beslag, gemiddeld zo’n twee tot vijf jaar.
- Ontkenning: Ontkenning is een bewuste of onbewuste weigering om de realiteit onder ogen te zien. Het is een natuurlijke vorm van zelfbescherming. Je laat niet meer binnen dan je aankunt. Aan het einde van deze fase gaat je op zoek naar de feiten, de waarheid, de schuldige. Sommigen blijven echter opgesloten in deze fase.
- Boosheid: Als de waarheid is doorgedrongen ontstaat er vaak boosheid. Hierbij komen gedachten naar boven als “Waarom ik?” of “Waarom nu?”. Het is een gezond psychologisch verdedigingsmiddel om de schuld buiten jezelf te zoeken en daardoor het gevoel van verlies en verdriet te ontwijken. Onder de woede ligt de pijn. In deze periode is de rouwende meestal moeilijk te benaderen.
- Onderhandelen en vechten: Als je merkt dat protesteren en boosheid niet helpen kun je proberen het verlies te verwerken door jezelf doelen te stellen of beloften te doen. Of je kunt het recht in eigen hand nemen en een tegenaanval organiseren.
- Verdriet en depressie: Wanneer je de realiteit begint te accepteren komen gevoelens van verdriet, spijt, angst en onzekerheid naar boven. Vaak dienen ook verliezen uit het verleden zich weer aan. De rouwende is bijna niet meer te bereiken. Je kunt behoefte hebben aan het steeds weer uiten van het verdriet. Op de bodem van het verdriet ligt vaak woede. Onderdrukte woede is vaak de oorzaak van een depressie.
- Aanvaarding: Als je voldoende tijd en vaak ook enige hulp hebt gehad om door de bovengenoemde fasen heen te gaan begin je de realiteit te accepteren. Er komt berusting en je kunt onthechten, loslaten. Loslaten is niet hetzelfde als vergeten. Het is het verlies een plaats geven in je leven en verder gaan.
2. Tips om gelukkig te worden na de scheiding
Hier volgen enkele van de belangrijkste tips om weer gelukkig te worden na een scheiding
- Beslis zonder emotie: Neem beslissingen zonder in de emotie te blijven hangen. Het is belangrijk sterk te zijn, zeker als er kinderen zijn, en besluiten te nemen over zaken zoals de gewenste woonsituatie, de financiën, en kinderopvang.
- Kom je emoties onder ogen: Het is verleidelijk om voor, tijdens en na je scheiding hard door te blijven rennen door bijvoorbeeld nog harder te werken. Zolang je maar afleiding hebt, hoef je je emoties niet onder ogen te komen. Totdat je ineens lichamelijke klachten krijgt. Negatieve gevoelens zoals boosheid, angst en verdriet kunnen niet eindeloos worden geparkeerd. De parkeergarage is overvol. Er moeten auto’s uit, één voor één. Verzamel alle moed en kom je emoties onder ogen. Vind in je omgeving personen of een persoonlijke coach die naar je willen luisteren, je steunen, en je af en toe een spiegel voorhouden. Laat dit toe en probeer er wat mee te doen. Het helpt uiteindelijk.
- Inzicht in je financiële situatie: Zorg dat je een overzicht krijgt over je financiële situatie en neem op basis daarvan beslissingen, zoals bijvoorbeeld om je uitgaven te beperken, te gaan werken of je woonsituatie te veranderen. Zorg dat je niet meer uitgeeft dan dat er binnenkomt.
- Gun jezelf de tijd: Na een tijd komt er weer een rustigere periode, waarbij er routine komt in het dagelijkse leven. Lezen over ervaringen van anderen in een soortgelijke situatie kan helpen bij de verwerking. Geef jezelf de tijd om een bepaalde periode helemaal af te ronden en sta toe dat er af en toe een terugval komt. Zoek hulp voor jezelf en je gezin.
- Zorg voor jezelf en ben je eigen beste vriend(in). Wees lief voor jezelf en zorg dat je voldoende slaapt, gezond eet en voldoende beweging hebt. Laat jezelf niet wegzinken of verbitterd worden, maar bouw een nieuwe routine op.
3. Je hoeft er niet alleen voor te staan
Wij kunnen je helpen met het volgende:
- Helder in kaart brengen waar je staat in financieel, fiscaal, juridisch en praktisch opzicht
- Ondersteuning bieden bij het voeren van je eigen adminsistratie
- Meedenken over de voor jou meest relevante opties, regelingen en recht op bijstand
- Bekijken wat er in praktisch opzicht geregeld moet worden en prioriteiten stellen
- Coaching bij het hervinden van een nieuw evenwicht.
Wil je graag hulp? Neem dan contact op met een Cretio Partner in de buurt. We helpen je graag!