Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Op de fiets

Wat heeft deze fiets met mijn werk te maken? Zo op het eerste gezicht: helemaal niks. Toch wel, want gisteren fietste ik er nog op, door de mooie Drentse natuur, naar een oudere alleenstaande man die mij had gevraagd om bij hem langs te komen. Hij wist: ik moet mijn zaken nu eens goed gaan regelen, voor het geval dat ik kom te overlijden. Maar ook dat hij aan iets lijdt waar heel veel mensen aan lijden, namelijk: aan uitstelgedrag. En iemand uit zijn omgeving had hem verteld dat ik bij uitstek ‘geschikt’ ben om mensen van hun uitstelgedrag te verlossen. Hopelijk heeft mijn bezoek aan hem geholpen en komt hij nu echt in actie. We zullen het de komende tijd zien, maar ik verwacht eigenlijk van wel.

Terug naar die fiets. Die kocht ik, niet geheel toevallig, in het jaar nadat mijn eigen vader overleed. Hij had zijn kinderen een bescheiden bedrag nagelaten. En daar kocht ik deze fiets van. In die tijd, 2012, was deze ‘opgepimpte’ fiets zo ongeveer de ‘Rolls Royce’ onder de E-bikes. Sinds mijn vader er niet meer is, fiets ik dus weer. Dat deed ik eigenlijk al langere tijd niet meer. Mijn vader was een verwoed fietser. Hij haalde pas op zijn 55e zijn rijbewijs. Omdat het moest, vanwege een verhuizing. Daarvoor fietste altijd naar zijn werk bij de deurenfabriek van Bruynzeel, in Zaandam. En als we met vakantie gingen, fietste hij met de grotere kinderen naar de camping. Of die nu in Bakkum lag, ergens in Friesland of tegen de Duitse grens. Als mijn ouders samen ergens niet uitkwamen, ging mijn vader een paar uur fietsen. Tot op zeer hoge leeftijd fietste hij in de zomermaanden tenminste 1 keer  per maand van zijn eigen huis naar dat van ons. Een rit van zo’n 25 kilometer, op een kleine vouwfiets. Toen hij er niet was, was het kopen van een hele mooie fiets dus eigenlijk vanzelfsprekend.

 

        ”Sinds mijn vader er niet meer is, fiets ik dus weer

 

Mijn vader was een planner, letterlijk en figuurlijk. Bij Bruynzeel deed hij aanvankelijk de planning van de productie en later was hij verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole. Als hij veel later was geboren,  dan had hij  vast en zeker Lean Six Sigma  Black Belt , enzovoort, behaald.

Mijn vader wist uit ervaring: als je zaken vooraf niet goed plant, regelt en organiseert, hebben anderen daar op een later moment veel last van. Het leidt tot verstoringen, oponthoud, onnodige reparaties en geldverspilling. Zo is hij  ook met zijn nalatenschap omgegaan. Zaken werden vooraf besproken, inzichtelijk gemaakt en goed  geregeld. Die persoonlijke ervaring heeft er, onder anderen, toe geleid dat ik in 2013 ervoor koos om professioneel (levens-)executeur te worden. En dat ik maandag jl. dus, op die mooie fiets, op weg was naar een mogelijk nieuwe cliënt.