Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Van kwetsbaarheid naar (veer-)kracht

Daar zat ze dan, een verdrietige, kwetsbare dame van 70 jaar die net haar man had verloren. Door het overlijden van haar man realiseerde ze zich ineens dat als er met haar iets zou gebeuren dat er dan er dan niets geregeld was. Voor als ze kwam te overlijden, maar ook als ze bijvoorbeeld ziek zou worden.

Ze had aan de uitvaartverzorger gevraagd of hij nog iemand wist om haar hierbij te helpen. Kinderen had ze niet en haar enige zus woonde ver weg en dat contact verloopt moeizaam.
‘Hoe moet dat nou als ik in het ziekenhuis terecht kom’, vroeg ze, ‘wie kan dan mijn administratie overnemen en zorgen dat alles thuis doorloopt? Ik heb wel vriendinnen, maar zij zijn nog ouder dan ik en ik wil ze ook niet opzadelen met dit soort zaken. Ik wil ook niet dat mijn zus zich met mijn bankzaken gaat bemoeien of namens mij met de dokter in gesprek gaat’.

        ”Ze heeft haar energie terug en de regie over haar leven weer in eigen handen..

Deze voor mevrouw zo belangrijke wensen hebben we samen met haar bezittingen en belangrijke documenten vastgelegd in haar eigen Cretio LevensDossier. Meteen daarna hebben we een actielijstje opgesteld met de zaken die nog geregeld moesten worden. We bespraken de mogelijkheid van een levenstestament voor als ze zelf niet meer in staat zou zijn om haar zaken te regelen door ziekte. Ze wilde heel graag dat ik haar vertrouwenspersoon zou worden. Ook hebben we een testament laten opstellen zodat ze zelf kon beslissen wat er met haar nalatenschap zou gebeuren na haar overlijden en wie dan de executeur zou zijn.

We zijn inmiddels één jaar later en wat een verschil. Ze heeft haar energie terug en de regie over haar leven weer in eigen handen. Voorzichtig heeft ze haar vrijwilligerswerk opgepakt en ze kan haar normale dagelijkse dingen doen. Met plezier vervul ik nog steeds de rol van haar vertrouwenspersoon voor deze (veer-)krachtige dame. Bijzonder wat een rust het geeft als je de zaken goed geregeld hebt!