Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Vier het leven

In interviews met bekende cabaretiers en toneelspelers lees je wel eens dat zij, zelfs na vele succesvolle optredens met staande ovaties, hun leven lang last houden van plankenkoorts. Nu wil ik mijzelf niet meteen vergelijken met landelijke beroemdheden, maar dat fenomeen is voor mij zeer herkenbaar. Oftewel: ik sta liever niet voortdurend in mijn eentje in de belangstelling, en zeker niet een hele ochtend, middag of avond……

De mensen, door wie ik wordt uitgenodigd, vinden het altijd erg prettig als het een levendige bijeenkomst wordt, ondanks het serieuze onderwerp. En willen graag dat iedereen na afloop in elk geval weer opgewekt huiswaarts keert. Want het onderwerp ‘je nalatenschap regelen’ kan soms wel wat gevoelig liggen bij sommige leden, wordt mij dan verteld. En er zijn zelfs mensen die daarom liever thuis blijven. En dat laatste is erg jammer. Partners van Cretio zijn nu eenmaal praktische mensen, dus voor beide kwesties heb ik gelukkig een oplossing gevonden!

Toen ik in 2013 partner werd bij Cretio raakte ik vrijwel gelijktijdig betrokken, als vrijwillig coördinator voor Assen e.o., bij de Stichting Vier het Leven. Vier het Leven maakt het voor senioren (weer) mogelijk om, met begeleiding door vrijwilligers, naar theatervoorstellingen en musea te gaan. Binnenkort bestaat Vier het Leven alweer 10 jaar. In het noorden van het land, waar ik woon en werk, is Vier het Leven nog maar een paar jaar actief en moet dit initiatief nog flink onder de aandacht gebracht worden bij de doelgroep. Tegenwoordig combineer ik mijn lezingen, over erfplanning en nalatenschapsafwikkeling, bij voorkeur met een presentatie door Monique Bodegom. Monique is de regiocoördinator van Vier het Leven in Noord Nederland.

Ik vertel voor de pauze een en ander over belangrijke zaken die ieder mens bijtijds zou moeten regelen om zijn/haar naasten zoveel mogelijk te ontzorgen in geval van een ernstige ziekte of overlijden. En bij voorkeur als een dergelijke situatie nog helemaal niet in zicht is. Ik besteed dan uiteraard ook aandacht aan het LevensDossier van Cretio. En wie kan het nut daarvan nu beter verwoorden dan een cliënte van Cretio, die in het filmpje ‘een klant vertelt’ uitlegt waarom het LevensDossier voor haar zo belangrijk is. Riky zegt letterlijk: ‘je gaat er echt niet eerder dood van, hoor!’ En zo is het precies: Vier het Leven, zo lang het nog kan!

Na de pauze vertelt Monique hoe je, nadat je alles natuurlijk eerst goed hebt geregeld (met of zonder hulp van Cretio) ook op hoge leeftijd nog veel plezier in het leven kunt hebben. Of: dat weer kunt krijgen, bijvoorbeeld na verlies van een partner. Vier het Leven probeert bij te dragen aan het levensgeluk van ouderen en het tegengaan van vereenzaming. Zeer actuele thema’s, zeker nu ouderen worden geacht langer zelfstandig te blijven wonen. En ook ik draag daar graag een steentje aan bij, in mijn eigen regio. Zo langzamerhand vormen Monique en ik een soort ‘Gouden Duo’ en wij ontvangen dan ook dikwijls complimenten van de aanwezigen over de combinatie van beide onderwerpen.

Sombere gezichten na afloop? Die zien wij gelukkig vrijwel nooit! Mijn plankenkoorts wordt er helaas niet minder van. Misschien moet ik daar maar gewoon mee leren leven…….