Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Alsof de deur in het slot valt

Omdat zijn kleinzoon graag op de computer speelt, heeft meneer Dubbelman (weduwnaar) zijn administratie en persoonlijke archief op de pc beveiligd en afgeschermd met een wachtwoord. ‘Zo kan het manneke niets per ongeluk zoekmaken,’ zegt hij tevreden. Op aanraden van een vriend heeft hij onlangs al zijn pincodes versleuteld opgeslagen in zijn mobiele telefoon. De waardevolle papieren liggen al jaren opgeborgen in een muurkluisje met een cijferslot.
‘Ja, ons pap heeft het goed voor elkaar,’ glundert zijn dochter.

Totdat meneer Dubbelman op een ochtend wordt getroffen door een fatale hartstilstand. Een schok en een enorm verdriet voor zijn nabestaanden. Zijn dochter. verantwoordelijk voor de afwikkeling, merkt dat pap het misschien toch niet zo heel goed voor elkaar had. Ze heeft geen toegang tot zijn administratie, noch weet ze precies hoe hij dingen geregeld had willen zien. ‘Het is alsof de deur in het slot is dichtgevallen en de sleutel nog aan de binnenkant zit, terwijl wij buiten staan.’

Tijdsdruk
Ik heb ervaren dat een situatie als deze helaas niet uitzonderlijk is. Na een overlijden komt er onvermijdelijk een hoop geregel op de nabestaanden af. Van de begrafenis zelf tot allerlei juridische en financiële zaken. Zeker bij scheidingen en nieuw samengestelde gezinnen kan de afwikkeling van de nalatenschap erg complex zijn. Niemand zit in zo’n emotionele periode te wachten op administratieve rompslomp. Tóch zal een en ander binnen een bepaalde tijdslimiet afgehandeld moeten zijn.

Nabestaanden ontzorgen
Om dit te voorkomen, raad ik mensen aan om tijdig een LevensDossier te maken, waarin ‘alles’ kan worden vastgelegd: van een euthanasie- of donorverklaring, tot wensen omtrent de eigen uitvaart. Maar ook of er ergens een kluis is met belangrijke documenten, een overzicht van de wachtwoorden voor internetbankieren, welke verzekeringen en abonnementen er lopen en welke verplichtingen zijn aangegaan.

Voor alle duidelijkheid: een LevensDossier is dus geen testament, maar draagt wel bij aan een zorgeloze erfplanning en -afwikkeling én biedt alle ruimte voor tussentijdse aanpassingen. Ook vormt het een uitstekende basis voor de voorbereiding en totstandkoming van het testament. Daarnaast is het een manier om de nabestaanden aanzienlijk te ontzorgen bij de afwikkeling van de nalatenschap.

Praktische hulp
U kunt proberen een dergelijk dossier zelf aan te leggen. Dat is zeker niet onverstandig. U kunt er ook hulp bij krijgen van een professional. Iemand die er ervaring mee heeft, weet welke valkuilen er zijn en die ook zicht heeft op eventueel te behalen fiscale voordelen. Iemand die er ook voor kan zorgen dat uw LevensDossier op een beveiligde plek wordt bewaard.

Ook als iemand door een hersenbloeding of Alzheimer niet meer goed in staat is de zaken te regelen is actie geboden. Zo kan een professional bijvoorbeeld kinderen van bejaarde ouders ondersteunen bij het maken van een LevensDossier. Dat voorkomt beslist veel gedoe en teleurstellingen achteraf.

Probeer te voorkomen dat ook voor úw nabestaanden de deur in het slot valt.