Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hij had zo graag nog …..

“Liesbeth, je spreekt met Jan Goossens. Ik ben de zoon van wijlen Cees Goossens en ik bel je omdat ik gisteren, toen ik zijn bureau aan het opruimen was, je offerte vond. In de hectiek na de crematie is die verzeild geraakt in een stapel paperassen, en ik kan je niet zeggen hoe blij ik ben met je brief. Nu vallen een aantal uitingen van pa op z’n plaats: het lijstje met wachtwoorden en overzicht van abonnementen dat hij me onlangs gaf, vergezeld van woorden als ‘ja jongen, er moet nog heel wat worden geregeld’. “Waar heeft hij het in hemelsnaam over?” dacht ik nog. Nu begrijp ik dat hij van plan was om alles voor ons, zijn (tweede) vrouw en kinderen, op een rij te zetten voor als hem iets zou overkomen.”

Dit telefoontje ontving ik in januari 2014, ongeveer op de dag die ik met Cees Goossens had gepland om bij hem thuis het LevensDossier op te stellen. Hij had zo graag alles goed willen vastleggen: de praktische zaken in een LevensDossier en juridische zaken via een notaris in een levenstestament (volmachten bij leven) en testament.

        ”Hij was helaas te laat….”

Cees en Greet Goossens ontmoette ik in november 2013 tijdens een lezing die ik verzorgde en hij nodigde mij uit voor een bezoek bij hem thuis. Op de bank, met Cees en Greet aan weerszijden van mij, heb ik hen in december 2013 het LevensDossier van Cretio laten zien: een compleet naslagwerk en draaiboek voor wat van belang is bij leven en voor de afwikkeling van een nalatenschap.

Hoewel hij zijn eigen ‘dossier’ vrijwel geheel op orde had, stuurde Cees mij dezelfde dag een e-mail met als eerste zin: “Beste Liesbeth, Bedankt voor je gezellige bezoek van vanmiddag. Hoewel ik, zoals je inmiddels weet, al veel heb vastgelegd en geregeld, is het spoorboekje of anders gezegd het persoonlijke Levens Dossier een zeer belangrijke wegwijzer voor de nabestaanden in dit geval onze kinderen uit twee huwelijken”. Hij eindigde met: “Zodra wij alles op een rijtje hebben neem ik contact op met de notaris voor het opstellen van een testament en levenstestament. Planmatig gezien denk ik dat jij als het jou uitkomt, in januari het LevensDossier voor ons kunt opzetten dus stuur mij maar een offerte.”

De offerte voor het opstellen van het LevensDossier heeft Cees ondertekend en voorzien van de afspraak dat we zouden starten na de feestdagen, naar mij teruggestuurd. Niet wetend dat hij nog geen maand later na een kort ziekbed zou overlijden, is het tot het daadwerkelijk opstellen van de LevensDossier en de gang naar de notaris niet gekomen.

Zo zie je maar: je kunt niet tijdig genoeg beginnen met het op orde brengen van zaken voor als je het zelf niet meer kunt, of voor als je er zelf niet meer bent. In dit voorbeeld was Cees Goossens helaas te laat, maar voor zijn echtgenote Greet en hun beider kinderen hebben we de zaken wèl goed en tijdig kunnen vastleggen.

Nb: Wegens privacyredenen zijn de namen gefingeerd.