Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wel of niet verhuizen?

Wanneer ik bij meneer binnen kom, opent hij meteen het gesprek door een aantal zorgen met mij te delen: “Ik weet niet of ik hier wel kan blijven wonen want het lukt me niet om de tuin in mijn eentje bij te houden, ik kan niet meer auto rijden en hoe kom ik dan in het dorp voor de boodschappen, mijn kinderen wonen zo ver van mij vandaan ….”. Kortom, meneer overweegt te verhuizen, liever vandaag dan morgen.

Hij heeft zijn vrouw nog niet zo lang geleden verloren en heeft, naast het verdriet om dit verlies, allerlei zorgen omtrent zijn gezondheid en daarmee zijn woonsituatie. In zo’n periode, waarop er veel op je af komt en er allerlei emoties spelen, valt het niet mee om alles op een rijtje te zetten en (goede) besluiten te nemen. Zeker als het gaat om een verhuizing die eveneens veel impact heeft.

Ik laat hem dan ook een tijdje van zich afpraten en ik zie dat dit hem zichtbaar oplucht. Als ik hem voorstel om de situatie stap voor stap samen te bekijken en, daar waar gewenst en noodzakelijk zijn kinderen en/of (zorg)instanties er bij te betrekken, knikt hij opnieuw opgelucht en zegt: “Ik had het gevoel dat ik dit allemaal alleen moest doen, ik wil mijn kinderen er namelijk niet mee belasten. En zelf weet ik niet hoe ik het moet aanpakken”.

Ik had het gevoel dat ik dit allemaal alleen moest doen.

Samen met één van zijn kinderen brengen we de mogelijkheden in kaart en zoeken we de regelingen uit die daarbij voor meneer van toepassing zijn. Na een gesprek met meneer en zijn kinderen, waarin de verschillende mogelijkheden met bijbehorende voor- en nadelen worden besproken, kan hij een weloverwogen besluit nemen: het wordt verhuizen.

En ook hierbij mag ik meneer ondersteunen. Zo maken we een stappenplan zodat de zaken gebeuren die nodig zijn om dit mogelijk te maken. Inmiddels is meneer verhuisd, woont naar zijn zin en heeft het gevoel weer perspectief te hebben.

Bent u of kent u iemand die praktische en/of emotionele ondersteuning nodig heeft zoals in bovenstaande situatie, kijkt u dan eens op onze website wat wij voor u of uw naasten kunnen betekenen of neem direct contact met ons op.